Bu proje Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir

GENÇ İSTİHDAMININ ARTIRILMASI İÇİN ANKARA GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ TEKNİK DESTEK PROJESİ

toggle menu

“ANKARA GİRİŞİM” Projesi Çalışmalarına Hız Veriliyor

Bilindiği üzere, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali” Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan ve Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Proje, 27 Haziran 2016 tarihinde sözleşmelerin imzalanmasının ardından resmi olarak başlamıştı.

Ankara’da genç istihdamının artırılmasını hedefleyen projenin ana faaliyetleri, girişimcilik ekosisteminin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için bu ekosistemi besleyen unsurların desteklenmesine odaklanıyor. Böylece, Ankara’nın sahip olduğu yetişmiş insan kaynağı profili, katma değer yaratacak girişimcilik alanlarına yönlendirilerek, genç istihdamının artırılması sağlanacak.

Genç Girişimciliği Geliştirme Programı (YEDP) ve Gelişmeler

Proje kapsamında önemli bir bileşen olan Genç Girişimciliği Geliştirme Programı (YEDP), Ankara üniversitelerinde okuyan ve somut, yenilikçi iş fikirlerine sahip olan genç öğrencilere yönelik bir girişimcilik eğitimi programıdır. Bu kapsamda üç haftalık bir süreye yayılmış olan toplam 7şer günlük ve 25 katılımcı ile gerçekleştirilecek olan yaklaşık 25 çalıştay düzenlenecektir.

Hedef, eğitim programında yer alacak 700 katılımcıdan en az 500 kişinin programı başarıyla tamamlaması ve katılımcıların en az 175’inin kadınlardan oluşmasıdır.

Bu amaçla YEDP için, iki rehber, iş planı şablonu, Start-up’lar hakkında yerel vaka çalışmaları, bazı “yapılması gerekenler” alıştırmaları, 700’den fazla slayt ve anket formu gibi eğitim malzemelerinden oluşan materyali seti geliştirilmiştir. Son olarak, her eğitimde başarılı girişimcilik geçmişine sahip konuk konuşmacılara yer verilecektir.

“YEDP)” kapsamındaki ilk çalıştay Başkent ve Hacettepe üniversitelerinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bu ilk iki çalıştay iki üniversiteden 59 öğrencinin katılımıyla başlamış 37’si programı bitirebilmiştir. Başarılı gruplar arasından seçilen en iyi beş iş planı, Şubat 2017’ de çalışmalarına başlayacak olan “Mentörlük Programı” kapsamında projede yer almaya devam edecektir.

Çalışma sonunda yapılan değerlendirme anketi ile konuların kalitesi, müfredatın tutarlılığı, çalışma yöntemleri, eğitimcilerin becerisi ve eğitimin organizasyon kalitesi ölçülmüştür. Katılımcıların yaklaşık %90’ı çalışmayı bahsi geçen tüm yönlerden oldukça kaliteli bulmuş ve temel iş beceri ve bilgilerine yüksek katma değer sağladığını belirtmiştir. Diğer 10 üniversite ve kadın girişimci dernekleri ile çalıştaylar gerçekleştirmek üzere müzakereler halen sürmektedir.

Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) ANKARA GİRİŞİM projesi altında yer alan YEDP çalışmalarıyla, 12 üniversiteden ve diğer kurumlardan gelen 500’ün üzerinde potansiyel ve mevcut girişimciye pratik girişimcilik çalıştayları ile destek olacaktır. Nihayetinde, düzenlenmesi planlanan “Yatırımcı Forumunda” girişimciler, yatırımcılar ile bir araya getirilecek ve Ekim 2017’de gerçekleştirilecek olan ödüllü yarışma sonunda, İngiltere, İrlanda ve diğer AB ülkelerindeki “hızlandırıcılar” ve potansiyel “şirket ortağı adaylarına” yapılacak ziyaretlere katılmak üzere 9 girişimci seçilecektir.

AKA-TechAnkara Girişimcilik Merkezi, projenin tamamlanmasının ardından da bu hizmetlerini sunmaya devam edecektir. Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) tarafından TechAnkara adıyla altı yıldır düzenlenen Proje Pazar’ı etkinliğinin, Merkez ile de işbirliği halinde, bölgedeki girişimciliği desteklemesi ve ülke çapındaki diğer bölgesel kalkınma ajansları için bir model teşkil etmesi bekleniyor.

Follow us